Tre korta frågor

Eva ställer frågor till intressanta personer med koppling till Cannes.

Vem drömmer inte om eller har drömt om att spela fotboll i Frankrike? För Ruben Folmer-Hansen har drömmen blivit verklighet.            Läs mer här:

1. Varifrån kommer fotbollsintresset?

Hela familjen har tidigt varit inne i fotbollens värld, svarar Ruben och fortsätter berätta att hans pappa var tränare för Rubens storasysters lag och hans mamma var lagledare. Så det blev naturligt för Ruben att hänga med tidigt på matcher och träningar. Senare startades Rubens fotbollslag där hans mamma blev huvudansvarig med hjälp av andra ledare.

2. Vid vilken ålder började du spela fotboll?

Ruben svarar att han började spela fotboll i 4-5 årsåldern

3. Hur kommer det sig att du först började spela i AS Cannes U18 och sen i Pays de Grasse U20? Hur är mentaliteten i laget/klubben i jämförelse med i Sverige?

Jag har i min moderklubb Märsta IK och P04, berättar Ruben och fortsätter, haft möjlighet att utvecklas i bra miljöer hemma i Sverige, eftersom laget under de senaste åren spelat i de tuffaste nationella P15-P19 serierna. Under flera år har Ruben med sin familj tillbringat sina semestrar i Cannes. Under semestrarna har Ruben tränat extra individuellt med en tränare som varit aktiv både inom AS Cannes och Pays de Grasses verksamhet. Efter fyra år med individuell träning frågade tränaren Ruben ifall han ville provträna med några klubbar för att utvecklas vidare. Tränaren ordnade så att Ruben kunde träna med AS Cannes U18, AS Monaco U18 och Grasse R2 som är B-laget/U23 laget under Herr A, i Pays de Grasse som spelar i N2 serien.

AS Cannes kom sedan tillbaka och erbjöd Ruben en plats i truppen. Så januari 2022 flyttade han ner för att börja träna och ingå i laget.

Det har varit tufft men samtidigt lärorikt då miljön är annorlunda, hårdare spel med ett högre tempo och en sylvass konkurrenssituation. Nu när Ruben spelar i Grasse går det lite lättare att komma in i allt eftersom Ruben blivit bättre på franska.

I övrigt studerar han på elitidrottsprogrammet på korrespondensgymnasiet, jobbar extra på café och Stadsbudskontoret. Ruben söker nu mer extra arbete på del- eller heltid som går att anpassa mot skola och fotboll. Detta för att få möjlighet att lära sig mer franska och för att förbereda sig mer mot ett kommande arbetsliv.

__________________________________________________________________________________________________

Vi är flera som drömmer om att driva BnB på franska rivieran men för entreprenörerna Lisa Emanuelson och Niclas Franzén blev det mer än så. Läs mer vad Lisa berättar:

1. När och varför startade ni Villa Juli Guesthouse?

Det var 2017, svarar Lisa, men drömmen om att ha en egen verksamhet började långt innan Villa Juli. Vi gillade tanken på att vara egenföretagare, driva något som vi skapat själva och göra något unikt tillsammans som en familj. Det var inte självklart vad vi ville syssla med först. Det fanns många intressen att välja mellan, som till exempel mat, musik, kläder, inredning m.m. Efter en del tankar och diskussioner fram och tillbaka valde vi att starta ett BnB, för då kunde vi samla alla våra intressen under samma tak (dvs. inredning, mat, service, sociala utbyten etc).

2. Ni har nu två ytterligare företag; Artispelisse och Artispelisse design – berätta mer om dem!

Vi startade Artispelisse under pandemin! Artispelisse är en inredningsbutik både online och fysisk där vi säljer unik dekor, antika möbler och återvunna stengolv från Frankrike. Vi handplockar alla produkter själva från marknader och butiker som finns lokalt runt omkring oss. Butiken ligger i Varberg på västkusten i Sverige men vi kommer även skaffa ett showroom i Frankrike längre fram då vi har en del kunder här nere också. Allt vi säljer är helt unikt. Vi har även ett renoverings- och inredningsföretag, fortsätter Lisa berätta, där vi renoverar hus och lägenheter i Frankrike samt erbjuder hjälp med inredning och konsultation: Artispelisse Design.

3. Hur är det att driva företag i Frankrike – vilka för- resp. nackdelar upplever ni?

Det går bra! svarar Lisa energiskt och fortsätter: I början var det svårt med en språkbarriär men det gäller att hitta bra personer att jobba tillsammans med  och där kommunikationen stämmer. Det är alltid svårt i början att ta sig fram i ett land där man inte vet hur kulturen fungerar men vi har lärt oss allt eftersom. Det är viktigt att inte ge upp! Vi har haft vår beskärda del av utmaningar speciellt under pandemin men vi har kämpat oss igenom den och startade Artispelisse. I och med vår branch inom vintage och antikt så är det fantastiskt att arbeta i Frankrike med det stora utbudet som finns här! Vi är ju på plats och kan själva välja ut det vi tycker är vackert. För att inte tala om klimatet…

Numera är Villa Juli inget BnB utan hyrs ut veckovis.

Besök gärna instagramkonto: @villajuliguesthouse   @artispelisse   @artispelissedesign

__________________________________________________________________________________________________

 

Helena Tovås Persson är trädgårdsdesigner och arbetar även med ombyggnad, renovering och inredning både i Stockholm och på Rivieran. Jag ville veta mer och tog kontakt med Helena.

1. Hur länge har du haft semesterboende och varför blev det just Cannes?

Helena berättar att dom har haft lägenheten i 8 år. Dessförinnan hus i San Remo men det kändes som för mycket arbete då man inte är på plats hela tiden. Eftersom Helena och hennes man har vänner i Cannes besökte de ofta staden och en dag ville de plötsligt titta på en ledig lägenhet och föll pladask! Efter totalrenovering har den blivit deras semesterpärla, högst upp i huset, centralt men ändå bara ett par steg från havet. Helena fortsätter: Underbart att somna och vakna till havets vågbrus och med en utsikt som vi aldrig tröttnar på.

2. Kan du tipsa om någon plats/område som man inte bör missa?

Det får bli vår lilla park utanför vårt hus, svarar Helena, ”Square Mistral”, lugnt och lummigt med fina planteringar och boulebanor och bänkar att slå sig ner och läsa en bok ackompanjerat av fågelkvitter och havets brus. Blir man hungrig eller sugen på en drink  finns nyöppnade ”Belle Plage” med sin takbar och restaurang ”Bella” precis vid parken.

3. Om du skulle skriva en bok om Cannes vad skulle den i så fall ha för inriktning?

Som den arkitektur-, inrednings- och trädgårdsnörd jag är, svarar Helena, skulle det vara hus, lägenheter och trädgårdar i Cannes.

Helena Tovås Persson har skrivit och fotograferat och gett ut tre böcker bl.a. ”Planera din trädgård”.

Hennes instagram heter @helenatp.

__________________________________________________________________________________________________

 

Lena C Johansson, gift jurist med vuxna barn är bosatt i Stockholm och har semesterboende i Cannes. Lena är personen bakom instagramkontot @lavieetlesvoyages. Jag tog kontakt med Lena för att få veta mer.

1. Hur och när uppstod din ”kärlek” till Cannes?

Lena berättar att efter att ha tillbringat åtskilliga semestrar i Italien bestämde familjen sig för att i stället stanna på ett ställe i södra Frankrike. Efter vistelser i bl.a. Nice, Antibes och Menton fastnade de för Cannes. Sedan elva år tillbaka har hon och hennes man varit i Cannes varje sommar och på senare år även perioder under höst, vinter och vår.

2. Hur länge har du haft semesterboende i Cannes och vad är det bästa med staden enligt dig?

Vi köpte lägenhet i Cannes för åtta år sen, svarar Lena. Hon fortsätter att berätta att trots de trivts fantastiskt bra i lägenheten kände de i fjol att de ville bo större med mer plats för familj och vänner och dessutom ha en liten trädgård. I våras flyttade de därför in i ett hus, några minuters promenad från deras förra boende. Det bästa med Cannes, enligt Lena, är att staden är lagom stor för att ha liv och rörelse även under lågsäsong men ändå så pass liten att den har en småstadskänsla. Familjen äter gärna ute på stadens många restauranger och de älskar närheten till havet. De uppskattar sport och idrott som simning, cykelturer längs kusten och löpning i nationalparken Croix des Gardes. Lena tycker att Cannes nästan är som vackrast off season, då det är lugnare och ett lägre tempo.

3. Du har ett mycket populärt instagramkonto med flera uppskattade bilder från Cannes – vad fick dig att öppna det kontot?

Med sitt öppna instagramkonto @lavieetlesvoyages förklarar Lena att hon kan visa bilder från Cannes och andra ställen hon befinner sig på och kompletterar på så sätt hennes privata konto med familjebilder m.m. Lena avslutar med att tillägga att hon verkligen älskar att fotografera och är ständigt på jakt efter nya motiv.

Följ gärna @lavieetlesvoyages på instagram!

__________________________________________________________________________________________________

Johan Wretman är grundare och CEO på mäklarbyrån Wretman Estate http://www.wretmanestate.com Jag kontaktade Johan för att få veta lite mer:

1. När/vilket år öppnade ni kontoret i Cannes?

Johan berättar att han startade företaget 2006 efter att kommit tillbaka hem från att ha utbildat sig till civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm. Arbetet skedde till en början hemifrån men 2011 öppnades det officiella kontoret i Cannes. Mäklarbyrån har sedan dess växt och Wretman Estate har nu 7 kontor längs hela franska rivieran. Det ursprungliga kontoret i Cannes på 100 kvm blev ett nytt år 2019 på 300 kvm.

2. Varför valde ni att öppna i Cannes?

Johan berättar att han växte upp i Mougins några kilometer norr om Cannes så för honom var det helt naturligt att öppna kontor där. Han tycker om själva staden;kombinationen av restauranger, stränder, caféer och affärer – att Cannes är både en storstad och en småstad. Cannes är dessutom väldigt känt internationellt vilket är bra för mäklarbyrån eftersom många av kunderna är utländska. Och dess läge ganska centralt mellan Menton och Saint Tropez är naturligtvis en stor fördel.

3. Sedan ni startade och öppnade kontoret i Cannes tycker du att kunderna i stort sett tillhör samma köpgrupp beträffande ålder, önskemål, krav, ute efter speciella lägen osv. eller har en förändring skett?

Våra kunder, svarar Johan,har ofta en personlig relation till området. Vissa har semestrat i Cannes som unga, de är ofta frankofiler och har kanske släkt och vänner som äger eller ägt en fastighet här. Några kunder söker villor i ”La Californie” – kullen ovanför (östra) Cannes med fantastisk utsikt över havet och bukten. De flesta söker dock en lägenhet högt upp i fastigheten, med solig terrass och gångavstånd till restauranger, affärer och stränder. Wretman Estate säljer både objekt i perfekt skick likväl som lägenheter som behöver fräschas upp. Kunderna känner sig trygga med lite renoveringsbehov eftersom som mäklarbyrån kan rekommendera arkitekter och byggfirmor. Solläge är väldigt viktigt eftersom kunderna vill komma hit till Cannes under höst, vinter och vår när det är mörkt och kallt i Skandinavien och även lite lugnare tempo än normalt på Rivieran. Kundgruppen är sig lik med en viss ”föryngring” dvs. yngre kunder med högre prisidéer. De flesta vill köpa semesterboende och inte skriva sig i Frankrike.

Johan Wretman är även konsul på Sveriges konsulat i Nice. Välkommen att följa Wretman Estates blogg på engelska:

http://www.wretmanestate.com/en/blog-french-riviera

__________________________________________________________________________________________________

Henrik Johnsson, producent, programledare och författare har semesterbostad i Cannes så jag tog kontakt med honom. Han berättade att han är gift med Malin och har två söner Alvar, 17 år, och Ed, 12 år. Född i Lund men bor numera i Norrköping och arbetar mest i Stockholm.

Just nu är Henrik aktuell som producent för sex avsnitt av ”Sommar i P1”, Peter Jöbacks självbiografi ”Att bära sig själv” samt hemligt tv-projekt.

1. Hur länge har ni haft semesterboende i Cannes?

Det är 10 år sedan vi blev med eget boende i Cannes, svarar Henrik och fortsätter: I Sverige bor vi på en hästgård utanför stan så vi ville in i smeten bland folk, rörelse och oljud. Nattmusiken med bilar och röster i Cannes är ljuv.

2. Varför valde ni Cannes?

Vi hade av olika anledningar besökt stan tämligen regelbundet under några år. När vi lånade lägenhet av vänner för andra gången låtsades vi en kväll att den var vår och kände att leken var för bra för att avbryta. Cannes är en outgrundlig kombination av stök och Chanel, en internationell liten storstad med ett eget hjärta.

3. Vad är det bästa med Cannes/har du något smultronställe du vill dela med dig av?

Utöver frukost på underbara torget Marché Forville, strandlunch på Plage Goeland och irländskt fotbollshäng på Ma Nolans, så tycker Henrik att man kan bege sig till någon av biograferna. När solen skiner är stan leende och ändlös i sina alternativ av mat, idrott och upplevelser. Men när det regnar har man chansen att sjunka ner i de mjuka fåtöljerna och se en film du skulle missat i Sverige. Både Olympia och Arcades, som ligger i city typ där Rue d’Antibes börjar, kör filmer med engelska undertexter.

På bilden ovan ser du Henriks söner spela handboll på en egenritad plan i sanden på stranden.                                                                     ”Självklart” har Henrik sprungit Marathon des Alpes-Maritimes Nice-Cannes”. Här kommer han i mål med gode vännen Mark Levengood.

________________________________________________________________________________________________

Johan Pellams, ursprungligen från Dalarna är utbildad modetecknare på Beckmans och har bott i Cannes i mer än 20 år. Jag ringde Johan för att få reda på mer.

1. Du är konstnär, hur skulle du beskriva din konst?

Johan berättar att han helst målar i olja och motiven är ofta änglar och människor där kärlek är det viktigaste. Han driver galleri sedan 2002 i Le Suquet. Högst upp på Place du Suquet i Gamla Stan finner du hans galleri. Exakt adress är: 2 Rue Saint-Dizier. Öppnar kl.17.

2. Hur hamnade du i Cannes?

Johan berättar att det blev Cannes mest av en slump. Det började med en konstutställning mittemot Festivalpalatset. Utställningen blev mycket uppskattad och Johan kände att han trivdes bra i staden.

3. Har du målarkurser?

Ja, svarar Johan, men med helst max 2 personer/kurstillfälle som han vill ska frigöra sig från alla ”måsten” inom måleri & konst. Han vill stötta kursdeltagaren att bli fri i sin konst, att våga uttrycka sin egen konstnärlighet och personliga stil.

Vill du komma i kontakt med Johan når du honom på telefon: +33 (0)6 21 39 09 23. Johan finns också på Facebook där han har en öppen sida.

__________________________________________________________________________________________________

Seija Torstensson från Göteborg arbetar som modekonsult samt medicinsk massör. Nyligen cyklade hon 2400 km från Göteborg till Cannes på Franska Rivieran. Jag har ställt några frågor till henne.

1. När bestämde du dig för att cykla från Göteborg till Cannes?

Seija berättar att det har varit hennes dröm i 35 år och den drömmen återkom till henne tills hon bestämde att det var dags. För Seija är detta som en sport, hon har mycket god hälsa och kondition, det ska kännas utmanande men ändå tryggt och hon ville hinna upptäcka och njuta av de olika miljöer, människor och natur hon mötte.

2. Hur förberedde du dig?

Seija gjorde noggrann research: vilken cykelväg är lämpligast, hur långa dagsetapper känns rimliga, var stanna äta/sova var några av de frågor Seija sökte svar på. Hon hade bestämt sig att bo bra på hotell, äta ordentligt och ha tillgång till tvättmöjligheter.

3. Varför blev Cannes slutdestination?

Drömmen var naturligtvis att komma fram i tid till Filmfestivalen i Cannes! Efter att ha startat i Göteborg 25 april och haft många kämpiga etapper vid storstäder med tung trafik nådde Seija fram till slutmålet 21 dagar senare! Hon hade då också lyckats få en åtråvärd biljett till Filmfestivalen – att få gå på RÖDA MATTAN till Festivalpalatset. Vilken final efter att ha cyklat 2400 km under treveckors tid! Den sista etappen från Saint-Raphaël blev också den vackraste och mest njutbara sträckan. Seija konstaterar att detta har varit hennes lyckligaste månad hittills i livet och drömmer nu om att åter få gå på RÖDA MATTAN nästa år. ”Vackra Cannes är en underbar mötesplats”.

__________________________________________________________________________________________________

Paula Ternström är en svensk skådespelare bosatt i Stockholm http://www.paulaternstrom.se

1. Varför är du i Cannes under filmfestivalen?

Jag är här med Claudia Rademaker från Holland och Nicole Nia från Iran för att få inspiration till vårt filmsynopsis om tre starka medelålders kvinnor från tre olika kulturer som tar till vara livet och njuter av att vara kvinnor i vår kanske mest kreativa ålder. ”Passion, Life and Freedom” är arbetsnamnet. Det finns inte tillräckligt många filmer i den genren. Vi har alla stor en passion och respekt för filmkonsten och tror på att

filmindustrin har ett stort ansvar för att kunna förändra världen mer än vad folk tror.

2. Vilken film tycker du borde få årets Guldpalm?

Jag är patriot och önskar svensk film all framgång och hoppas på de tre svenska filmerna som tävlar. Mest intressant är Ruben Östlunds ”Triangle of Sadness” , en samtida satir om politik och mode. De andra svenska filmerna är av Ali Abassi ”Holy Spider” och är en thriller om en seriemördare i Iran (Abassi gjorde den prisbelönta ”Gräns” av John Ajvide Lindquist) som är en av de mest intressanta filmerna jag sett på senare år. Sedan Tarik Saleh som tävlar med ”Boy from Heaven” med Fares Fares i huvudrollen, också den om politik – en brutal maktkamp i Egypten. Filmen är en samproduktion av bl.a. Sverige, Frankrike, Danmark.

3. Medverkar du i någon film och/eller teater nu?

Jag har precis avslutat en teaterföreställning i Stockholm innan jag reste hit: ”Kloakråttan” efter SLAS roman ”Den extra milen”. Som handlar om konst och ideologi och att åldras i ett yrke. Jag hjälper också min son Viking Almquist att få ut sin film ”Viking sisters” som han nyss avslutat klippningen till. Den påminner en hel del om ”The North Men” men såklart med en helt annan budget. Första visningen blir på Zita i Stockholm 2 september. Innan pandemin gjorde jag en dokumentärfilm om ”Vägen till jämställdhet?” som blev nominerad till bästa dokumentär på Västerås filmfestival. Den kan ses gratis på min youtube-kanal, avslutar Paula och tillägger: Jag älskar Cannes!


Först ut är Marina och Anders Isaksson som driver http://www.destination-cannes.net

1. När började ni förmedla lägenheter för semesterboende?

Det började egentligen 2007 när vi köpte vår första lägenhet i Cannes, och började hyra ut den. En av våra första gäster var så nöjd att hon tipsade en bekant som också hade lägenhet i Cannes och när hon ringde oss väcktes tanken att inte bara hjälpa dem med tips om hur man hyr ut, utan att erbjuda dem detta som service. Därmed hade vi fått vår första lägenhet att förmedla.

Fram till 2011 hade vi förmedlingen som en hobby och antalet lägenheter var begränsade. Anders arbetade då på Saab Automobile i Trollhättan men under turbulensen 2011 fick han tillsammans med många andra ett erbjudande om ett frivilligt avgångspaket och detta blev starten på deras förmedlingsverksamhet som en rörelse att leva på. Dom flyttade ner till Cannes och började bygga upp ett större utbud av lägenheter.

2. Vilken typ av lägenhet är mest efterfrågad och är det någon speciell del av Cannes som är extra populär?

Marknaden i Cannes kan delas upp dels i uthyrning för semester och dels uthyrning för kongress.

– Semester är i huvudsak under sommaren (juli-september) men även runt Påsk och Jul/Nyår.

– Kongress är förutom Filmfestivalen även ett antal andra mässor/kongresser för fastighet, reklam, media m.m.

I stort sett en större kongress per månad förutom juli och augusti. Generellt kan vi säga att ju närmare stranden, ju mer efterfrågade för semester. För kongressgäster är avståndet till Palais des Festivals helt avgörande om man  vill ha beläggning till ett bra pris. Helst inom 5-10 minuter till fots. Det finns numera ett stort antal mycket bra objekt i Cannes så det är viktigt att man har ett lika bra (eller bättre) objekt för att lyckas hitta bra gäster. Både semestergäster och kongressbesökare förväntar sig samma kvalitetsnivå som motsvarande hotell kan ge, plus den frihet och större utrymme  som en lägenhet erbjuder. Så kortfattat bör man sträva efter att hålla lägenheten i ”god svensk standard”.  Idag sker all uthyrning via nätet så det är helt avgörande att lägenheten ser bra och fräsch ut på bild. Både pris och läge viktigt men med dagens stora utbud måste man skilja sig från mängden. Med detta sagt så finns det egentligen hyresgäster till de flesta typer av lägenheter men ekonomiskt kan det vara stor skillnad. När det gäller om det finns någon del av Cannes som skulle vara extra populär tror jag inte vi kan se detta när det gäller semester. För kongress är det givetvis området runt Palais des Festivals men för semester har vi lägenheter i de flesta områden som är lika populära. Dock, vi har undvikit att ta in lägenheter som ligger för mycket norr ut i Cannes, så inte längre än 600-700 meter ner till hamnen.

3. Bestämmer ni vilken hyra som ska erläggas av gästen eller gör lägenhetsägaren det?

Vi har en dialog med ägaren om deras nettonivåer men det är nog så att vi självständigt sätter priser. Utan erfarenhet kan ibland vara lite knepigt att veta vilket pris man kan sätta för en viss lägenhet och när vi började vår verksamhet satte vi priser helt manuellt. Vi jämförde med andra uthyrare med liknande lägenheter och försökte uppskatta var ”rätt” pris är för en viss lägenhet under en viss vecka. Ett arbetssätt som var både resurskrävande och där vi riskerade att missa möjliga intäkter (för vi satte lägre pris än gäster var redo att betala), eller missad uthyrning (för att vi hade för högt pris). Sedan några år tillbaka använder vi oss av en tjänst som kortfattat sätter priser utgående från tillgång och efterfrågan på motsvarande lägenheter i samma område. På samma sätt som t.ex. flygbolag sätter priser beroende på tillgång och efterfrågan. Detta har gjort att vi ökat intäkt och uthyrningsgrad samtidigt som vi inte behöver ägna så mycket tid till just prissättning.

Systemet analyserar varje lägenhet (storlek, adress, utrustning, tidigare uthyrning, kommentarer från gäster m.m) och jämför med de flera tusen andra lägenheter som systemet har tillgång till för att varje dag uppdatera priser så att dessa alltid är relevanta. När vi ser tillbaka på våra manuella priser är det lätt att se att verkligheten inte alls var som vi trodde. De priser vi fortfarande till viss del justerar manuellt är för kongresser där systemet inte alltid upptäcker efterfrågan förrän ganska sent. Många företag bokar kommande års kongress upp till ett år i förväg och då måste vi justera så att de inte kan boka till ”semesterpriser”. Till exempel MIPIM – fastighetsmässan i mars då priset för en ordinarie natt ligger på 110 Euro men en natt under MIPIM ligger på 1200 Euro.

andra inlägg

På gång just nu

16-27 Maj 2023 Den 76:e filmfestivalen pågår. Vilken film vinner Guldpalmen i år? November 2022 En stor skatepark kommer byggas…

Shopping i Cannes

Rue Meynadier Här finner du en mängd butiker för bröd, delikatesser och viner. Samt kött- och fiskhandlare. Du kan även…

Strand i Cannes

Stränderna i Cannes

Stränderna i Cannes består av mjuk, ljus sand och du kan välja mellan allmänna stränder som är gratis där ofta…

andra inlägg

På gång just nu

16-27 Maj 2023 Den 76:e filmfestivalen pågår. Vilken film vinner Guldpalmen i år? November 2022 En stor skatepark kommer byggas…

Shopping i Cannes

Rue Meynadier Här finner du en mängd butiker för bröd, delikatesser och viner. Samt kött- och fiskhandlare. Du kan även…

Strand i Cannes

Stränderna i Cannes

Stränderna i Cannes består av mjuk, ljus sand och du kan välja mellan allmänna stränder som är gratis där ofta…

Från och till flygplatsen i Nice

210 NICE AIRPORT EXPRESS Bekväm flygbuss som tar 50 minuter från Terminal 2 nås med spårvagn från Terminal 1. Bussen…

Kategori: